Законът за ВИК предвижда възможност за т.нар. водни помощи за 

...
Законът за ВИК предвижда възможност за т.нар. водни помощи за 
Коментари Харесай

Омбудсманът: Хората имат право на водни помощи, но те не им се изплащат

" Законът за ВИК планува опция за така наречен " водни помощи " за  жителите, само че информацията, която получавам от хората и наблюденията ми през последните години демонстрират, че такива помощи не се изплащат. Хората не знаят, не са осведомени, че имат право да потърсят такова подкрепяне от стана на страната ", това каза  омбудсманът Диана Ковачева в предаването  " България, Европа и Светът на фокус " на Радио " Фокус " във връзка поисканите от нея информации от министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров и служебния финансов министър Росица Велкова по области какъв брой са жителите, които през 2021-2022 година са получили така наречен " водни помощи " за питейно-битови потребности. 

" Повод за изпращането на тази рекомендация са също по този начин и множеството тъжби от хора, които се оплакват, че цената на водата е доста висока, и надлежно се затрудняват да заплащат сметките си, което пък на моменти при някои хора води даже до спиране на водата, след което те би трябвало да заплатят и такса за възобновяване на водоподаването, което още повече задълбочава казуса при тях ", сподели омбудсманът и добави: " Всъщност, водните помощи са опция за хората, които са със затруднена опция да заплащат сметките си за вода, и те са нужни сега доста, тъй като цената на водата скочи фрапантно. Има области, като Разград, Силистра, във Варна да вземем за пример цената на ВиК услугите към този момент е над 5 лв., за Шумен се чака, макар апропо неприятното качество на водата там, комплексната цена, която чака одобряване от КЕВР, е в размер на 5.24 лв., това са над 5 лв. в действителност. Което значи, че на процедура хората заплащат доста висока цена за водата, неприятно качество получават, има доста високи загуби на вода, общи загуби, които отново ги заплащат потребителите, а същото време не могат да се възползват от помощта, която по закон им се дължи ".

Диана Ковачева разяснява какви ограничения може да се приложат, с цел да се подкрепят хората: " На първо място е доста значимо тези хора, които са обществено слаби, в обществено уязвима позиция, да бъдат подпомагани от страната в случаите, когато се затрудняват да заплащат сметките си за вода, с цел да не се стига до прекъсване на водата. Така, както има енергийни помощи, и хората са подпомагани за това. На второ място считам, че е доста значимо да се вземат ограничения от ВиК сдруженията, тъй че да бъде укрепена инфраструктурата и надлежно да понижат общите загуби на водата, които приблизително за страната са към 60%, само че има области, в които те доближават 80%. Представете си 80% обща загуба на вода. Но още по-шокиращо е, че тази загуба я плащаме ние. Фактически това е вода, която не сме потребили ". 

Според омбудсмана, ВиК сдруженията би трябвало да усъвършенстват разноските си, с цел да могат да вършат и вложения, в действителност да укрепват ВиК инфраструктурата, която е остаряла, има течове и на процедура повредите са доста, а след повредите доста постоянно има проблеми с водоподаването.

" Има  области в България, в които лятото на практика няма вода. И все пак тези хора също заплащат висока цена за водата си. Така че е належащо в действителност да се положат старания, в това число да бъде изработен разбор на целия ВиК бранш, да се види къде са в действителност най-големите загуби, макар че те са ясни. От годишните отчети на практика става доста ясно, че загубите на вода са големи и е ясно къде първо би трябвало да се насочат напъните, тъй че фактически да се спестят разноски на хората. За мен в действителност е доста огромен проблем фактът, че цената на водата пораства фрапантно, усилва се, в действителност нарастването за последната година, в действителност спрямо последната година е към 40% ", добави Ковачева.

По думите й това е това е доста висок % нарастване на водата и в действителност това го плащаме всички ние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР